Åssa Industri- och Bilmuseum

• Minska teckenstorlek

ÅSSA-RESAN 27/5 2010

ÅSSA-RESAN 2010

Tidig morgon, kl. 6:00 den 27/5 steg vi ombord på bussen för årets bussutflykt med ’hemligt’ mål.

- Vi, var 48 förväntansfulla medlemmar i ÅSSA Museet.

- Bussen var ÅFF-bussen från Stångå-bussbolag. En rymlig modern buss med toalett för den som så behövde.

- Jesper, Bengt Johansson, körde oss säkert och bra under hela dagen.

- Sven-Erik Ahlsén var reseledare och hade planerat alltsammans mycket förtjänstfullt med intressanta stopp efter vägen.

Fram emot första stoppet hälsades alla välkomna genom att betala en överenskommen avgift och de första lotterierna såldes snabbt ut och vinsterna fördelades.

Så var det dags för kaffe, smörgås och kaka vid Landhs konditori i Mullsjö. Jättegott i en trevlig miljö, massor med godsaker i den inglasade disken.

Efter en kort busstur var vi så framme i Tidaholm där visning av Tidaholmsmuseet var inbokat. Vi fick en noggrann beskrivning av bygdens historia, först genom en filmredogörelse och sedan av en mycket entusiastisk guide. Efter det fick vi fritt se oss omkring i lokalerna. Där fanns en utställning från tändsticksfabriken Vulkan, vilken också gett namn åt museeiområdet. Vi såg smedjan från 1930 och förstås Tidaholmsbilar i olika utföranden; lastbilar, brandbilar och en buss som renoverats för att idag användas som reklampelare vid olika evenemang landet runt.

Sedan fortsatte vår bussresa igen mot väster. Nu gissade många att Trollhättan, skulle vara målet för
dagens resa. De hade delvis rätt, där fick vi mat så småningom efter en del letande och det smakade
verkligen bra.

Vi var fortfarande inte framme vid slutmålet så vi skyndade oss tillbaks in i bussen för färd längre
västerut. Fler lotterier såldes och så småningom blev målet Lysekil mer klart för oss alla.

För att korta vägen tog vi färja över fjorden och kom fram till L.Laurin Museet ca 14.15.

Vi fick en mycket trevlig genomgång av deras verksamhet. Museet drivs i liknande form som Åssa Museet av en ideell förening med visst stöd av kommunen. De sålde CD-skivor, böcker och lotter för att bekosta sin verksamhet. Föreningen bestod av många kunniga krafter som gärna berättade om sina specialområden.

De startade en Scandiamotor som fanns direkt innanför dörren och vi fick höra det fantastiska ljudet av tändkulemotorn på utsidan.

Åssa-föreningen köpte lite material med sig hem som idag finns det för utlåning i Åtvidaberg.

Tiden går fort när man har roligt insåg vi snart och fick avsluta besöket för en lång resa hem.

De flesta passade på att slumra lite och titta på vårt vackra landskap under hemfärden, vi åkte samma väg som vi tog på utresan. Sista stoppet blev vid ett kafé i Ålleberg där vi snabbt fikade med smörgås och kaka och tog oss sedan tillbaka in i bussen. Nu längtade vi hem.

Det fanns någon lottring kvar och när den sålts slut och alla vinster delats ut började det bli kväll.

Vi kom hem till Åtvidaberg ca 11:15 så dagen var lång, händelserik och mycket trevlig.
Tack till alla som deltagit och gjort dagen till en mycket trevlig upplevelse.

/ Solbritt vid pennan och Olle hade kameran med.

Kommande

Inga aktiviteter

Muséets öppettider

Måndagar 9-12