Åssa Industri- och Bilmuseum

• Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Åssa-resan den 11/5 2011

Vi samlades vid ÅFF´s buss vid 7.00 på Åssa gården för årets resa med hemligt mål, chaufför för dagen var Bengt Johansson, reseledare var som vanligt Sven-Erik Ahlsén.

Då alla deltagare hämtats upp var vi vid Bankekinds vägskäl, då hälsade Sven-Erik alla välkomna och försäljning av lotter startade.

Vi åkte mot Motala och första stoppet var vid Motala Verkstad. Vi fick en intressant visning av både Motala Trains lokaler och verksamhet samt Motala Verkstad med tillverkning av detaljer för tung industri, bl a svarvning av axlad på mellan 25 och 50 ton.

Motalaverkstad1 Renovering av tåg Motalaverkstad3

Motalaverkstad Svarvning av axlar Motalaverkstad3

Nästa stopp var vid Väderstaverken, Väderstad, där det var fotoförbud så inget finns att visa därifrån.

Vi började med kaffe och bulle därefter fick vi en information om verksamheten idag och historiskt, mycket informativt. Sen utrustades vi med hörlurar för att kunna följa visningen av fabriken.

Efter en mycket trevlig och kunnig guidning samlades vi på nytt i bussen för vidare färd och fler lotterier.

Ett kort stopp gjordes också i Boxholm för ost-inköp, därefter buss igen till Sjögestad krog där vi fick lunch.

Resans nästa mål var Flygvapen museet i Linköping, ännu en intressant visning av bland annat

DC-3an och de övriga utställda planen. Besöket avslutades med kaffe och bulle.

Motalaverkstad9 Motalaverkstad10

Efter utdelning av lotterivinster åkte vi hemåt och nådde Åssa gården 17.30 då vi kunde summera en mycket trevlig och innehållsrik dag.

Kommande

Muséets öppettider

Alla dagar 11-16

Måndagar även

Entéavgift från 1/7 är:

Det går bra att sända mail till Åssa

Helgdagar (röda dagar) har muséet stängt om inte annat avtalats.

Vid önskemål om visning på andra tider: Ring 0120-13700

Åssa Industri och Bilmuseum